Träna på LÄS inför Högskoleprovet

Här på Högskoleprovet.nu kan du träna på LÄS-uppgifter. Uppgifterna består av svensk läsförståelse och kan med fördel övas på innan provet. Totalt finns det 160 LÄS-uppgifter i vår databas. Registrera dig för att börja träna.

Hur ser en LÄS-uppgift ut?

Högskoleprovets LÄS-uppgifter består av svensk läsförståelse. Provskrivaren får läsa en text och sedan besvara en eller flera frågor relaterade till texten. Frågorna har alltid 4 svarsalternativ som kan vara svåra att tolka rätt.

Exempeluppgift:


Orientering är en sport där man behöver vara duktig fysiskt. De bästa orienteringslöparna är ofta även några av Sveriges bästa löpare. Utan att vara fysiskt stark och ha bra kondition blir det svårt att nå världstoppen i orientering. En orienterare behöver också vara snabbtänkt och ha goda nerver. Att läsa kartan när man är fysiskt påfrestad till bristningsgränsen kräver en enorm psykisk styrka.
  • A. En orienterare behöver vara fysiskt stark.
  • B. En orienterare behöver vara fysiskt och psykiskt stark.
  • C. Det är lätt att nå världstoppen med starkt psyke.
  • D. Att läsa kartan är inget problem när man springer.

Rätt svar är B.

Hur förbättrar du din läsförståelse?

Lättaste sättet att bli bättre och snabbare på att läsa är genom att läsa mycket böcker och svåra texter. Om du börjat träna långt innan Högskoleprovet är det bra att alltid ha med sig en bok vart du än är på väg. Så kan du på lång sikt bli en bättre läsare. Om du har mindre tid eller vill komplettera ditt läsande bör du göra våra LÄS-uppgifter. Det är både nya uppgifter och uppgifter från gamla prov. Genom att göra dem får du en bra förståelse för hur LÄS-delen är uppbyggd på provet.