header-frame

Introduktion

Resultatet på högskoleprovet får man ut genom att logga in på den officiella sidan för högskoleprovet. Där kommer ditt resultat att laddas upp när alla prov har rättats och normeringen har bestämts. Är du inte nöjd med ditt resultat rekommenderar vi dig att öva mer inför nästa prov. I vår övningsportal HPSkolan har vi hjälpt hundratals personer höja sitt resultat och nå sin drömutbildning. Där finns tusentals övningsuppgifter med förklaringar och tidtagning. Det bästa sättet att träna helt enkel

Läs mer om HPSkolan

Till officiella resultat

Räkna ut resultat själv

Om du markerade dina svar i det personliga provhäftet som du fick under högskoleprovet kan du jämföra din svar mot det facit som UHR brukar släppa någon dag efter provet. Då kan du komma fram till en ungefärlig poäng och jämföra det med normeringstabeller från tidigare år. På så sätt får du fram ett resultat flera veckor tidigare än de officiella resultaten. Det är inte exakt i och med att det är normeringstabeller från tidigare år, men det är så nära de officiella resultaten du kan komma.

Hur räknar jag ut mitt resultat?

Du räknar ut ditt resultat genom att först räkna antalet rätt du hade på de olika delarna. Sedan sätter du in de värderna i den officiella formeln och på så sätt får du ut din högskoleprovspoäng. Vi har gjort ett räkneexempel nedan.

Först räknar du ut hur många rätt du hade på den kvantitativa respektive den verbala delen på provet. Sen kollar du i normeringstabellen från föregående prov vad dina antal rätt motsvarade i normeringspoäng. Låt säga att du hade 40 av 80 rätt på den verbala delen och 70 av 80 rätt på den kvantitativa delen. Då kollar man i normeringstabellen. Där kanske 40 av 80 rätt på den verbala delen motsvarar 1.0 poäng. Sen motsvarar dina 79 av 80 rätt 1.9 poäng. Då räknas din poäng ut genom att ta:

(1,0+1,9)/2 = 1,45. Då har du en slutgiltig poäng på 1,45 och det är den högskoleprovspoängen som du söker utbildningar med.

Till normeringstabeller

Antagning med poäng från Högskoleprovet

När du har skrivit högskoleprovet kommer ditt resultat att automatiskt föras in till Antagning.se. Detta sker dock först när du söker till högskola eller universitet. Oftast tar det någon dag så du behöver inte vara orolig.

footer-frame