Träna på NOG inför Högskoleprovet

Här på Högskoleprovet.nu kan du träna på NOG-uppgifter. Uppgifterna består av kvantitativa och logiska resonemang och kan med fördel övas på innan provet. Totalt finns det 97 NOG-uppgifter i vår databas. Registrera dig för att börja träna.

Hur ser en NOG-uppgift ut?

Högskoleprovets NOG-uppgifter består utav kvantitativa och logiska resonemang. De liknar till viss del KVA-uppgifterna, men har lite annorlunda innehåll. Varje Högskoleprov innehåller totalt 12 NOG-uppgifter. Uppgifterna går ut på att ta ställning till och resonera kring ett antal påståenden som görs i uppgiften.

Exempeluppgift:


I ett rakt cykelställ står fyra enfärgade cyklar. Cyklarna har olika färg och tillhör olika personer. Ellas cykel står längst till höger. Vilken färg har Ellas cykel?
(1) Den röda cykeln står bredvid den gröna cykeln. Den vita cykeln står bredvid den röda cykeln.
(2) Den blå cykeln står närmast till vänster om den vita cykeln.

Tillräcklig information för lösningen erhålls
  • A. i (1) men ej i (2)
  • B. i (2) men ej i (1)
  • C. i (1) tillsammans med (2)
  • D. i (1) och (2) var för sig
  • E. ej genom de båda påståendena

Rätt svar är C.

Hur tränar man på NOG-delen?

Högskoleprovets NOG-uppgifter är förmodligen de uppgifterna som flest personer har problem med. Uppgifterna skiljer sig från det man är van vid från gymnasiet och därför kan det kännas klurigt. Egentligen är det dock helt vanlig matematik. Det gäller att ta uppgiften och förenkla den så att man sedan kan komma fram till lösningen. Här på Högskoleprovet.nu har vi många NOG-uppgifter som du kan öva på. Det är bara att börja träna genom att registrera dig.