Träna på KVA inför Högskoleprovet

Här på Högskoleprovet.nu kan du träna på KVA-uppgifter. Uppgifterna består av kvantitativa jämförelser och kan med fördel övas på innan provet. Totalt finns det 159 KVA-uppgifter i vår databas. Registrera dig för att börja träna.

Vad är en KVA-uppgift?

KVA-delen på Högskoleprovet består utav kvantitativa jämförelser. Det kan vara svårt att förstå vad det innebär, men i grunden handlar det om att jämföra två mängder. Mängderna kan vara matteuttryck, volymer, avstånd eller liknande. Det är viktiga att träna på KVA-delen då den kan vara klurig. Har man inte förberett sig blir man ofta lite förvånad över uppgifternas utseende. Här nedan har vi tagit med ett exempel på en KVA-uppgift.

Exempeluppgift:


Kvantitet I: 9 * 8 - 7 * 4
Kvantitet II: (9 * 2-7) * 4
  • A. I är större än II
  • B. II är större än I
  • C. I är lika med II
  • D. Informationen är otillräcklig

Rätt svar är C.

Hur övar man på KVA-uppgifter?

Det enklaste sättet att komma igång med att träna på KVA inför Högskoleprovet är genom att registrera sig i vår övningsportal. Där finns det hundratals uppgifter som du kan öva på. Vi har även guider och strategier för hur du på snabbast sätt löser en uppgift från KVA-delen. Tidspressen är hög under provet och därför är just snabbheten en viktig aspekt när man skriver Högskoleprovet.