header-frame

Såhär bör du utnyttja tidigare prov

Visste du att över 60% av dem som tränar på gamla högskoleprov gör det på fel sätt? I den här artikeln lär vi dig exakt hur du ska utnyttja tidigare prov för att höja ditt resultat avsevärt. Vi låter dig också ladda ner proven helt gratis, eller så kan du testa vår interaktiva testsimulator med rättning, normering, facit, tidtagning och förklaringar. Detta vill du inte missa!

Läs mer om testen
Läs mer om hur du kan öva på gamla prov

Ladda ner gamla högskoleprov

Provtillfälle Verbal del Kvantitativ del Facit
HT 2018 Verbal 1
Verbal 2
Kvant 1
Kvant 2
Facit
VT 2018 Verbal 1
Verbal 2
Kvant 1
Kvant 2
Facit
HT 2017 Verbal 1
Verbal 2
Kvant 1
Kvant 2
Facit
VT 2017 Verbal 1
Verbal 2
Kvant 1
Kvant 2
Facit
HT 2016 Verbal 1
Verbal 2
Kvant 1
Kvant 2
Facit
VT 2016 Verbal 1
Verbal 2
Kvant 1
Kvant 2
Facit
HT 2015 Verbal 1
Verbal 2
Kvant 1
Kvant 2
Facit
VT 2015 Verbal 1
Verbal 2
Kvant 1
Kvant 2
Facit
HT 2014 Verbal 1
Verbal 2
Kvant 1
Kvant 2
Facit
VT 2014 Verbal 1
Verbal 2
Kvant 1
Kvant 2
Facit
HT 2013 Verbal 1
Verbal 2
Kvant 1
Kvant 2
Facit

Steg 1

Varför är gamla högskoleprov så bra?

När man övar inför någonting speciellt så som en idrottstävling, ett prov, en tenta eller kanske ett körkortstest vill man alltid förbereda sig så mycket man kan.

För att göra det försöker man sätta sig i en situation som liknar den riktiga. Det gör att hjärnan kan vänja sig vid situationen och när man sen sitter där på riktigt vet man vad som gäller och är inte lika nervös.

För högskoleprovet gäller precis samma sak och eftersom gamla högskoleprov publiceras online har vi möjligheten att skapa många bra övningstillfällen innan det riktiga provet.

Steg 2. Hur övar man på bästa sätt?

Den klassiska strategin är att man skriver ut några gamla högskoleprov och sen övar man sporadiskt på frågorna. Vi kommer nu förklara varför du inte ska göra så och hur du bör göra istället.

De gamla proven har dom bästa övningsfrågorna du kan få tag på. Därför gäller det att utnyttja dem väl. Innan du börjar skriva ut prov eller göra dem online bör du bestämma dig för ett antal prov du sparar som ”testprov”. Det är prov du ska använda för att se hur du ligger till i din övning. Vi brukar rekommendera att man gör ett av sina ”testprov” var tredje vecka under sin förberedelseperiod.

När du gör ett testprov ska du se till att du har mycket tid. Sedan använder du ett tidtagarur och använder det för att ge dig själv 55 minuter per delprov. Anteckna dina svar och efter alla fyra delprov kan du sedan rätta provet för att få fram din normeringspoäng.

När du är klar med provet börjar egentligen det viktigaste steget. Analysen! Först och främst är det intressant att se om du förbättrade dig från förra gången. Om du lyckats med det har din övning gett resultat. Om inte är det bara fortsätta kämpa och träna ännu mer! Mer om hur du analyserar ditt provresultat i nästa steg.

Steg 3. Hur analyserar man sitt resultat?

Det kan vara svårt att veta vad man ska kolla efter när man analyserar provet man gjort. Vi förklarar snabbt hur du bör gå tillväga. Det intressanta är egentligen två saker.

Vilka frågor du svarade fel på och hur lär du dig dem? Vilken typ av delprov du har svårast för och hur du träna på den.

Om vi börjar med steg 1 så är det rätt straight forward vad som gäller. Du måste lära dig hur du räknar ut de uppgifterna du hade fel på. Uppgifter i de kvantitativa delarna (mek, läs, elf och ord) är ganska lätta att förstå om man lugnt läser frågan igen eller söker upp innebörden av vissa ord online. Frågor i den kvantitativa delen (xyz, dtk, nog och kva) kan vara svårare att förstå. Här gäller det att känna någon som kan förklara bra lösningsstrategier för en. Genom att läsa en bra förklaring som förklarar hur du ska ta dig an uppgiften steg för steg förstår du snabbt hur du ska göra.

I vår övningsportal HPSkolan har vi tydliga förklaringar till de 10 senaste högskoleproven. Lösningarna är perfekta för den som vill lära sig hur man löser uppgifter rätt och snabbt.

Det är viktigt att lägga tid på att gå igenom de uppgifterna man svarade fel på. Det är den absolut bästa träningen för att förbättra sitt resultat på det riktiga högskoleprovet.

Steg 2 i analysen handlar om att förstå vilken typ av frågor man har svårast för. Detta räknar du ut genom att räkna ut hur många rätt du hade per kategori och hur många frågor det fanns totalt i den kategorin. Sedan kan du jämföra kategorierna mellan varandra och se vart du bör lägga mest tid på att träna. Detta steg görs automatiskt när du använder HPSkolans provsimulator vilket sparar dig mycket tid.

Resultatsida från HPSkolan

Det här är en del av resultatsidan när du gör övningar i HPSkolans övningsportal. Du kan tydligt se vilka typer av frågor du behöver öva mer på

Steg 4. Börja träna på gamla högskoleprov!

Nu när du vet hur du ska gå tillväga för att träna på gamla högskoleprov går vi igenom hur du kommer igång. Du kan antingen ladda ner proven och göra dem hemma själv. Eller så kan du testa vår övningsportal HPSkolan. Där får du tillgång till massor med material och verktyg som hjälper dig inför högskoleprovet.

I HPSkolan ingår bland annat ett provläge där du kan göra de 10 senaste högskoleprovet med rättning, normering, tidtagning, facit och steg för steg förklaringar på matteuppgifterna. Du kan också få hjälp av en personlig coach.

Läs mer om HPSkolan

footer-frame