Högskoleprovet 2018

Välkommen till Högskoleprovet.nu! Här har vi samlat allt du behöver veta om högskoleprovet. Du kan till exempel hitta gamla högskoleprov, räkna ut ditt resultat och läsa om hur du bäst förbereder dig inför provet.

Inför högskoleprovet

Om högskoleprovet
Vad är högskoleprovet? Hur kan det hjälpa dig komma in på den utbildningen du vill läsa? Vi förklarar allt du behöver veta.

Läs mer…

Anmälan
Det är viktigt att anmäla sig i tid till Högskoleprovet. Vi går igenom viktiga datum, deadlines och allt viktigt inför anmälan.

Läs mer…

Delprov
Högskoleprovet består av två olika typer provpass och åtta olika typer av frågor. Vi har förtydligat vad varje provpass innehåller.

Läs mer…

Gamla högskoleprov
Lär dig mer om hur gamla högskoleprov kan hjälpa dig inför Högskoleprovet. Vi har sammanställt tidigare prov.

Läs mer…

Efter högskoleprovet

Facit
Har du skrivit provet och vill veta facit? Vi presenterar facit till det senaste provet, men även facit för flera år tillbaka.

Läs mer…

Resultat
Vill du veta ditt resultat? Vi hjälper dig räkna ut ditt resultat för Högskoleprovet och förklarar din normerade poäng.

Läs mer…

Normeringstabeller
Vill du veta vad ditt resultat ger för poäng på högskoleprovet? Då kan du använda de normeringstabeller vi publicerat.

Läs mer…

Hur gör man för att lyckas på högskoleprovet?

Högskoleverket har medvetet valt att varje år ha liknande struktur och innehåll på högskoleprovet. Det är något du kan utnyttja till din fördel när du lägger upp din träning inför provet. Alla som lyckats få ett bra resultat på högskoleprovet är överens om att tid, disciplin och en tydlig plan är det viktigaste för att lyckas.

För att skapa dig en bra övningsplan måste du veta hur provet är uppbyggt, vilka typer av uppgifter som finns samt metoderna som behövs för att lösa dem. Allt detta kan du läsa dig till här på Högskoleprovet.nu! Efter det kan du även studera strategier för att optimera din tid på provet och varje enskild uppgift.

Slutligen är det bara övning, övning och ännu mer övning som återstår… det är här tidsaspekten kommer in. Har du haft bra framförhållning har du mer tid på dig att lära dig det som krävs.

Hur övar jag på bästa sätt?

Att träna på gamla högskoleprov är ett bra alternativ för att lära dig mer om högskoleprovet. Proven kan du antingen skriva ut eller ladda ner som PDF-filer. De som lyckats bäst på provet brukar dock ta hjälp av digitala tjänster. Det är övningsportaler eller appar som underlättar träningen av gamla högskoleprov.

Högskoleprovet.nu har skapat en egen övningsportal som kallas HPSkolan. Där kan man öva på enskilda uppgifter, delprov eller hela prov. Det finns också utförliga guider för provets delar samt förklaringar för många knepiga matteuppgifter. Portalen har hjälpt hundratals studenter höja sitt resultat och vi rekommenderar dig att testa den.

Läs mer om HP-Skolan...

Senaste nyheter

I vår blogg om högskoleprovet skriver vi inlägg som ger dig tips kring högskoleprovet. Vi informerar när anmälningstiden närmar sig och även om aktuella nyheter kring högskoleprovet.

Fusk på högskoleprovet 2018
Det finns många fall av personer som fuskat sig till ett högt resultat på högskoleprovet. Under 2018 blev en liga gripen som använde sig av avancerade metoder för att hitta ...
Läs mer...